Facebook_like_thumb copy.sm

Ingen tvivl om at mange af vores bureaukratiske systemer er domineret af et gammeldags menneskesyn. Mennesket opfattes som en maskine og derfor bruges der masser af tid og ressourcer på kontrol.

Derfor hører vi i stigende grad om beretninger fra det virkelige liv. Om studerende der fortæller om kontrollerende forhold på universiteterne. Om de offentlige ansatte, der bruger mellem ½ – 2 timer på dokumentation hver dag, så 270.000 ansatte bruger ca. 60 mill. timer om året på dokumentation.

Heldigvis er vi ved at have fået nok.

Desværre kan systemer ikke ændres ’over night’. Desuden er vi nok heller ikke helt enige om, hvad og hvordan vi skal vende skuden. Og imens der sidder masser af folk i alverdens udvalg og kommissioner og diskuterer det, er der nogen, der bare handler!

Se bare organisationen ”DoSomething.Org”. En organisation med over 2,2 millioner unge mellem 13-23 år, der ’gør noget’ og får gennemført et hav af gode og meningsfulde projekter. Appellen er klar: ”Make the world suck less. Pick a project below to get started” – og så er de igang.

DoSomething.org er er at de største non-profit organisationer for unge og social forandring. Som der står på deres hjemmeside, så ”sparker de røv” på ting, som de bekymrer sig om. Det kan være mobning, dyremishandling, hjemløshed, kræft eller en masse andre områder. DoSomething.org står bag en række nationale kampagner i USA, hvor 13 – til 25-årige kan gøre en forskel – uden penge og voksne!  Hvorfor? ”Because apathy sucks” som de siger.

Do.Somethings mål er i øvrigt: ”at inspirere, styrke og fejre en “generation do-ers”: teenagere, der anerkender behovet for at gøre noget, tror på deres evne til at få det gjort, og derefter skrider til handling”. Jeg siger: like, like, like!

Det er også værd at lægge mærke til, at DoSomething.org fra 2011 til 2012 øgede deres kampagne tilmeldinger med 590% – sådan.

I øvrigt er det værd også at lægge mærke til de regler som dominerer i DoSomething.Org. De skriver:

  • Vi tror på unge. Unge mennesker kan lede i dag. Vi har ikke behov for gamle mennesker.
  • Vi har tillid til unge. Vi leverer pålidelig, nem adgang til information og aktiveringsstrategier, men unge mennesker skal selv afgøre, hvad de skal gøre.
  • Vi fejrer unge. Vi tror, ​​at alle bidrag fra unge mennesker er værdifulde.
  • Vi lytter til de unge. Vi skal respekterer altid deres forskellige evner og tidspres.
  • Vi sætter pris på unge. Vore programmer og produkter er gratis. Vi er ikke efter de unges penge, vi ønsker deres lidenskab, tid og kreativitet.

Giver det ikke stof til eftertanke?

Er det ikke noget vi kan lære af og blive inspireret af? Jeg har ladet mig inspirere herunder. Tænk hvis vores hjerner og systemer var domineret af sådan et menneskesyn:

  • Vi tror på hinanden: Mennesker kan lede – først og fremmest sig selv. Vi har ikke behov for gammeldagstænkende ledere, der behandler os som maskiner
  • Vi har tillid til hinanden: …men mennesker må selv afgøre, hvad de skal gøre.
  • Vi fejrer hinanden: Vi tror, at alle mennesker kan bidrage og tilføre værdi.
  • Vi respekterer hinanden: Vi forstår og respekterer, at mennesker har forskellige evner og begrænsninger.
  • Vi anser mennesker for at have værdi: …Vi er ikke afhængige af folks penge, vi ønsker deres lidenskab, tid og kreativitet.

Tak til DoSomething.org. – jeg liker! – og doér!